En skogsägare från Gräsmark berättade att han har en bekant som röjt allt löv för att inte älgen ska beta på hans fastighet. Han hade dock missat ett område. I vinter, blev förutom lövet, även granen betad på området.
Söderut i landet har man också problem med att älgen skalar barken av granarna. Detta är ett tecken på att älgarna inte har en tillräcklig fodertillgång. Man behöver öka avskjutningen och skapa balans mellan fodertillgång och älgstam.
Enskild jakt där man kan jaga när det passar har god verkan. Man går ut på nysnön eller jagar konstant var 14:e dag under jakttiden. På så vis stör man hela tiden älgarna.
Gruppen konstaterar att det är svårt att få igenom en större avskjutning då länsstyrelserna, som beslutar om tilldelning, har Jägareförbundet som enda remissinstans.
Bengt Nyström visade avslutningsvis ett hägn som var lika stort som en provyta dvs. 1/100 dels hektar. Innanför hänget var det inga skador och det fanns örter, t ex rallaros, och salixarter. Dessa växter är älgens förstaval och med ett högt betestryck utesluts de ur den biologiska mångfalden. Det viktigaste med ett hägn är att man kan mäta betestrycket i området och kunna visa hur beståndet skulle kunna utvecklas utan älgbete.
Trots livlig diskussion försummade vi att diskutera brunnsröjning och midjeröjning som skötselalternativ. Vid midjeröjning kommer ju älgen åt maten även under en snörik vinter. Det medför tyvärr en svårframkomlig skog.
Referent: Anna på Lycka.